Sjöstugans samfällighet

Tips från oss till oss!

Här är tanken att vi ska dela med oss till varandra av tips som vi kan ha glädje av. Det kan vara hantverkare som vi har goda erfarenheter av, eller användbara prylar

Färgkoder

NCS S 3000-N, Ljusgrå ---> Fasadpanel, Plank, Fönster, Fönsterdörrar, Fönsterbleck, Undersida takfot, Takfotsframkant, Karmar,  Hängrännor, Stuprör, Lodrät dekorrand entrerdörr mm 

NCS S 6020-R90B, Mörkblå ---> Dörrblad, Garageportar 

NCS S 3560-Y70R, Röd  ---> Dekorpunkt till entredörr 

3505 Ljus gulröd  ---> Putsade fasadytor, Stråbruken 

Tegelrött --->Tak, Takpannor, Plåt 

Cementgrå ---> Sockel 

Den gråa färgen vi använder på våra träpaneler är en vattenbaserad halvmatt täckfärg för träfasad exteriör. Akrylatfärg. Bas A kan det eventuellt stå på burken.

Ytterdörr och Garagedörr

Som du säkert har noterat är många av våra blåa dörrar (garagedörr, ytterdörr samt förrådsdörr) numera rätt bleka och trötta. Här kommer anvisningar för en ansiktslyftning. 

- Tvätta dörren med tvättsvamp och en hink ljummet vatten blandat med bilschampo. 

- Skölj av dörren med rent vatten och en tygtrasa. 

- (Är dörren mycket smutsig kan man börja med naturavfettning eller liknande.)

- Vänta några timmar till dörren torkat och polera därefter med möbelpolish MP52. (Annan möbelpolish, teakolja eller  möbelojla skall också fungera).

-  Resultatet bli en ny och  fräschare dörr  

Golvvärmen i nedervåningen

Kolla att styrdonen är ok. Styrdonen sitter tillsammans med en särskild cirkulationspump för golvvärmen intuti lådan i en av garderoberna. Styrdonen kan behöva "motioneras" ibland eller bytas.

Playwoodskivorna runt fönstren

Playwoodskivorna är mycket utsatta för regn och skiktar sig mycket i nederkant. Man kan byta till bättre trämaterial och måla på rätt färg eller man kan även sätta dit plåtar i grå färg.   

Stommen på balkongerna

Stommen hålls ihop av stora skruvar som sakta men säkert släpper taget. Man behöver efterdra dessa skruvar då glipan blivit för stor. Kanske någon gång vart tredje år.   

Mossa på taket

Det bildas årligen en massa mossa mellan takpannorna. Det är inte bra för taket när det blir för mossigt. Man behöver regelbundet försöka få bort så mycket mossa som möjligt. Kanske någon gång vart femte år.